2 Kasım 2015 Pazartesi

Geçnlikte Yapılan İbadetler


Sevgili Peygamberimiz "aleyhissalatü vesselam" buyuruyorlar ki;
Yanında birini gıybet edeni susturan kimseye Allahü teâlâ dünyada ve ahirette yardım eder. Gücü yeterken susturmazsa, Allahü teâlâ onu dünyada ve ahirette cezalandırır.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki; Gençlik çağı nefsin kaynadığı, şehvetlerin oynadığı, insan ve cin şeytanlarının saldırdığı bir zamandır. Böyle bir çağda yapılan az bir amele pekçok sevap verilir. İhtiyarlıkta dünya şevkleri azalıp, güç kuvvet gidip, arzulara kavuşmak imkanı ve ümitlleri kalmadığı zamanda pişmanlıktan ah etmekten başka bir şey olmaz. Çok kimselere bu pişmanlık zamanı da nasip olmaz. Bu pişmanlık da tövbe demektir ve yine büyük nimettir. Gençlik çağı kazanç zamanıdır. Mert olan, bu vaktin kıymetini bilip elden kaçırmaz. İhtiyarlık herkese nasip olmaz. Nasip olsa da rahat, elverişli vakit ele geçmez. Vakit de bulunsa kuvvetsizlik, halsizlik zamanında faydalı iş yapılamaz.

Bugün güç, kuvvet yerindeyken hangi özürle, hangi sebeple bugünün işi yarına bırakılabilir. Peygamber Efendimiz "Yarın yaparım diyen helak oldu" buyurdu. Gençlik zamanında insanı 3 din düşmanı olan nefs, şeytan ve kötü insanlar aldatmaya çalışmaktadır. Bunlar karşısında az bir ibadet pek kıymetli olur. İhtiyar lıkta yapılan bundan kat kat fazla ibadetlerin bu kadar değeri olmaz. Gençlikte nefsin arzuları insanı kapladığı gibi, ilm öğrenilecek, ibadet yapılacak en kârlı zaman da gençliktir. Gençlikte şehvetin, asabiyyetin kapladığı anlarda dinin bir emrini yerine getirmek, ihtiyarlıkta yapılan aynı ibadetten çok kıymetli olur. Hele başka maniler de araya katılırsa bunları dinlemeyip, yapılan ibadetlerin sevabı o kadar çokdur ki ancak Allahü teâlâ bilir. Çünkü maniler karşısında ibadet yapma güçlüğü, sıkıntısı o ibadetlerin şanını, şerefini göklere çıkarır. Mani olmayarak, kolay yapılan ibadetler aşağıda kalır. Bunun için insanlar yüksekleri, meleklerin yükseklerinden daha üstün olmuştur. Çünki insan maniler arasında ibadet eder. Melekler ise mani olmadan emre itaat eder....

Yazının tamamının ses dosyasını dinlemek için lütfen tıklayınız efendim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz de konuya dahil olmak ister misiniz?

Yorum yazan herkese çok teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...